Ne legyen öncélú a webdesign!

posted in: Weboldal | 0

Gondolom te is visszafordultál már olyan gyönyörűen prezentált weboldalakról, ahol keresve sem találtad azon funkciókat, melyekre szükséged volt…? Amikor megtervezzük weboldalunkat, webáruházunkat, egy ütős webdesign él a fejünkben, de vajon ez támogatja vagy hátráltatja a felhasználói élményt?

Milyen a jó webdesign?

A design kell, hogy adjon egy alap hangulatot az oldalnak, párhuzamban van az egész vállalkozás, vagy projekt stílusával, de nem tolakodhat közéd és felhasználóid közé. Vannak olyan weboldalak, melyek elsőre nagy felhasználói élménnyel kecsegtetnek, gyönyörű, hatalmas felbontású képek, végtelenül görgethető homepage, extra ikonok, stb. Azonban ne tévesszük szem elől azt az egyszerű, mégis elsődleges szempontot, hogy az oldal célja az információ gyors és pontos átadása. Webes megjelenésed egyértelmű, áttekinthető és könnyen kezelhető kell, hogy legyen, felhasználóid könnyen és gyorsan megtudják azt, amit keresnek.

Kik a felhasználóid?

Tisztázd magadban, hogy felhasználóid milyen korosztályból kerülnek ki és ezzel összhangban, webfejlesztésed eredénye legyen a korosztályok mindegyike számára kezelhető. A felhasználók életkora, társadalmi helyzete, személyisége fontos lehet, amikor az oldalad design-ját tervezed, ez némiképp alakítja, finomítja a stílust. Persze az elsődleges mindig az marad, hogy milyen a Te stílusod, mert felhasználóid, vevőid valószínűleg erre a stílusra lesznek vevők 🙂

Könnyen tudnak vásárolni tőled?

Webáruházaknál különösen fontos, hogy a design ne szorítsa háttérbe a kezelhetőséget, pl. egyszerű és egyértelmű legyen a vásárlás lehetősége, a fizetés módja, a kosár megtekintése, stb. A kapcsolatfelvétel nagyon fontos és biztonságot sugároz, ezért ne rejtsd el a kapcsolati adatokat, minél több helyen jelenítsd meg őket!

A lényeg…

…ne dőlj be az igen változékony trendeknek, mégis maradj érzékeny az aktuális vizuális kommunikációs stílusokra és találd meg ezekből azt, ami a legjobban passzol hozzád, az oldalad felépítését szolgálja és stílusos, vonzó felhasználói élményt ad.