Hogyan készíts weboldalt magadnak?

posted in: Weboldal | 0

Miután kb. napi szinten találkozom valakivel, akinek weboldal kell és még van is rá ideje, hogy ezzel egyedül elszöszöljön, megosztok néhány – akár ingyenesen elérhető lehetőséget – saját weboldal készítés témában.

Minden vállalkozásnak kell weboldal?

Szerintem nem. Weboldal akkor kell, ha nem elég egy facebook oldal, hogy kapcsolatot tarts a rajongóiddal és publikáld az oldalon a fotóidat, eseményeidet, menüdet, stb. Szóval első körben szerintem elég egy facebook oldal és ha szerinted ez már kevés, akkor léphetsz tovább. A weboldal készítés akkor téma nálad, ha van már tartalom, kell a portfólió, kell a presztizs.

Én azt akarom, hogy a google-ből rám találjanak

Na igen, ha azt akarod, hogy google keresésekre kidobja az oldalad a net, akkor viszont már jól jön egy közösségi médián túli, saját weboldal VAGY blogoldal! Azért hozzáteszem, hogy a facebook oldalad is kidobja a kereső, ha jól van beállítva, folyamatosan frissül a tartalom, stb. De értem, hogy neked ez kevés, márkát építesz és neked most saját oldal kell. Ha megszületett a döntés benned, akkor weboldal készítés fronton két irányba indulhatsz el, ingyenes és fizetős irányokba…

Azt fontos tudnod, hogy a totál ingyenes irányoknál viszont nincs sok ráhatásod a találati helyezésre, szóval, ha neked életbevágó, hogy a találati lista elején legyél, akkor csak fizetős verziókat javaslok…

webszövegírás-szövegírás-branding-laptop-lábakIngyen kell az oldal és szeretek írni

Ha szeretsz és tudsz is írni, vannak témáid és „szavaid” hozzá, akkor Neked a legjobb egy BLOG OLDAL lesz. Itt is több választásod van.. Az első esetben a blogod egy már futó blog gyűjtőportálon jelenik meg, mint például a BLOG.HU a CAFEBLOG.HU tehát ezeken belül fut az oldalad mondjuk ilyen domain névvel: babafotozas.cafeblog.hu. Ez azért lehet jó, mert egyrészt tök ingyen van és az arculatodra is tudod szabni az oldalt egy felhasználóbarát admin felületen, ráadásul az újabb és újabb blogposztok megjelennek a gyűjtőoldal követőinek is! Vagyis egyből jó lesz az olvasottságod. Persze az is lehet, hogy nem szövegelni akarsz, hanem inkább fotókat posztolsz, vagy videókat, semmi gond, sőt. A tartalmat a felhasználóidnak, követőidnek állítsd össze és olyan tartalmat puplikálj, amit élvezettel csinálsz, tehát ha a szövegírás nem a te asztalod, akkor ne erőltesd, nyomasd a képeidet vagy a videóidat!

Jó példa, hogy lehet egy blog oldalt menő módon üzemeltetni: http://pandarte.blog.hu/

Egy csomó freelancer arc indult el blogger oldalról: felfuttaták magukat vagy a projektjüket mondjuk a BLOG.HU oldalhoz csatlakozva, aztán amikor már megvolt a népes követőtábor, kiváltak és saját blog oldaluk vagy weboldaluk lett. Ha Te itt még nem tartasz, de mondjuk nem akarod, hogy a nevedben a …blog.hu neve ott legyen, mert babafotozas.com oldalnévre vágysz, akkor vegyél pár ezer forintért egy ilyen nevű domaint és kapcsold hozzá a blog oldalhoz, semmi gond!

Domain kereső: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/

weboldal-készítés-webdesign-webszövegírásIngyen kell az oldal, de nem szeretek írni

Ha nem szeretsz írni, vagy folyamatosan tartalmakat gyártani, akkor is lehet ingyen oldalad. Vannak felhő alapú weboldal-készítő felületek, ahol menő oldalad lehet akár 0 Ft. ráfordítással. Például a WIX.COM oldalra ha beregisztrálsz, akkor a témádnak megfelelően választhatsz egy jó sablont és un. drag and drop felületen pillanatok alatt kész lehet az oldalad. Ha bevállalod, hogy a WIX némileg reklámozza magát az oldaladon, akkor fizetned sem kell a szolgáltatásért. (Viszont a fiókod neve lesz az URL, ami nem túl elegáns, de itt is tudsz venni pár ezer forintos domain-nevet a wixes oldalhoz) Ha nem akarsz reklámokat, akkor akcióktól függően évi pár tízezer Forintért tudod reklámmentessé tenni az oldalt.

A Wix oldalnál, vagy más felhős oldalaknál a keresőoptimalizálás nem annyira egyszerű, hiszen szinte “kívülről” szerkeszed az oldalt. Ezek inkább jól néznek ki, és inkább a szövegek tördelésével tudsz inkább operálni, vagy mondjuk egy Facebook kampánnyal a közösségi média felületekről tudsz embereket hozni az oldaladra!

Itt van még néhány ilyen weboldal-építő oldal, amivel próbálkozhatsz.

 Van rá valamennyi pénzem, sok lelkesedésem és sok időm

Háhá, ez talán a legjobb, mert akkor a WORDPRESS-t bizony Neked találták ki. Én már egy csomó oldalt készítettem a wordpress-ben és szerintem ez az elérhető legjobb megoldás, hogy gyorsan saját oldalad legyen. A folyamat a következő:

  • Vegyél egy domain-t és tárhelyet egy tárhelyszolgáltató cégtől
  • Kérj rá WORDPRESS telepítést
  • Lépj be a WORDPRESS ADMIN oldalára a megadott belépési lehetőségekkel és adatbázis jelszavakkal
  • Válassz magadnak egy ingyenes vagy fizetős sablont
  • Extra funkciókért tölts le bővítményeket
  • Tölts le SEO plug-inokat és használd őket
  • Regisztrálj fel Google Analytics és Google Webmaster Tools fiókokba és kapcsold ezeket össze az oldaladdal
  • Töltsd fel az oldalt szövegekkel és jogtiszta képekkel

(Én csináltam egy ONLINE KURZUST is arról, hogy tudsz egy egyszerű weboldalt összerakni magadnak wordpressben, a WEBUNI felületén meg tudod nézni, vagy venni.)

Ha pedig megvan a WORDPRESS oldal, akkor addig csiszolgathatod, amíg kész nem lesz… Ha szeretsz írni, a blogot helyezed a főoldalra, ha nem, akkor statikus főoldalt raksz össze, lehet fent csak pár fotó és néhány jól megírt szöveg, a szolgáltatások, árak leírása, stb. Innen már csak a fantáziád és a szabadidőd szabhat határt!

A keresőoptimalizálás eredménye viszont ebben az esetben csakis rajtad múlik! Az oldal kialakítása közben, az admin rendszerből tudsz a kulcsszavakra építeni, a szövegeket tördelni, a képek címét beállítani, stb.

ÖSSZEGEZVE

Ha a márkádat akarod építeni és ingyen indulnál, akkor én egy BLOG.HU oldalt javaslok indulásnak, ha nem akarsz blogolni, de van kedved elmolyolni a weboldal építéssel, akkor pedig egy WORDPRESS oldalt. Itt pedig leginkább a saját domain és tárhelyhez kapcsolt oldalt, aminek a díja évente 10.000 Ft alatt van.

Remélem tudtam segíteni néhány ötlettel! Sok sikert a webes megjelenés témában és kitartást a saját oldal elkészítéséhez!

Fülöp Johanna